Menu

Burnout preventie

Het aantal burn-outs in Nederland neemt nog steeds toe. Naar schatting krijgt één op de 6 werknemers ermee te maken. De kosten van burn-out voor werkgevers bedragen miljarden euro’s. Volgens experts van Arboned kost iedere burn-out gemiddeld € 60.000. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Veel mensen worstelen met balans in hun leven. Niet alleen de balans tussen werk en privé, maar ook de balans tussen denken en voelen, tussen doen en zijn. Juist medewerkers met gewaardeerde eigenschappen zoals gedrevenheid, de dingen goed willen doen en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, worden getroffen door een burn-out. Het zijn vaak harde werkers die plichtsgetrouw zijn. Kwaliteiten die zij niet alleen op het werk laten zien maar ook in hun privé leven. Het balanceren gaat lang goed, totdat het evenwicht verstoord wordt door de druppel die de emmer doet overlopen. Ondanks de signalen van het eigen lichaam en van mensen in de omgeving lukt het niet om tijdig in te grijpen. Met vaak langdurige uitval tot gevolg.

Een werkgever die laagdrempelige coaching faciliteert draagt bij aan burn-out preventie. Ik onderzoek samen met de werknemer welke gedachten en overtuigingen belemmerend zijn in het doorbreken van patronen. Ook verkennen we de energiebalans: wat kost energie en wat levert energie op. Uit onderzoek blijkt dat we buiten in de natuur dichter bij onze kern komen en dat dit veelal vernieuwende creatieve ideeën oplevert. Bovendien verhoogt wandelen in de natuur je draagkracht en geeft het energie. Coaching en natuur is dus een effectieve combinatie.

Iedere werkgever heeft belang bij gezonde medewerkers die goed in hun vel zitten en daardoor productief kunnen zijn. De uitgaven aan persoonlijke begeleiding in de vorm van individuele coaching verdienen zich makkelijk terug. In feite is het een besparing. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.