> Het verband tussen verlies en burn-out - Free2Feel Rouwcoach > Menu

Het verband tussen verlies en burn-out

Als je een burn-out hebt dan kan het behulpzaam zijn om vanuit het perspectief van rouw en verlies hiernaar te kijken. Waarom? Omdat een burn-out altijd gepaard gaat met verschillende verliezen. En elk ingrijpend verlies leidt tot een rouwproces. Door dit te onderzoeken en te erkennen breng je het herstelproces een belangrijke stap verder. Bovendien vraagt herstel van een burn-out, net als een rouwproces, om goed naar jezelf en je eigen behoeften te luisteren en je energiebalans te bewaken. En ook gaat het in beide situaties om veerkracht; beweeg je mee met dat wat er ontstaat of ga je in verzet? Laten we eens kijken naar welke verliezen we zoal zien bij een burn-out.

Voorbeelden van verliezen bij een burn-out

Om te beginnen betekent een burn-out het verlies van gezondheid. Zowel fysiek als mentaal. Waar je voorheen de energie had om te werken, sporten en met vrienden af te spreken zegt je lichaam nu ‘stop!’. Door het verlies van je gezondheid verlies je ook tijdelijk je werk, je hobby’s en je sociaal leven. Omdat je hier nu eenmaal niet meer de energie voor hebt. Misschien heb je een gezin en vraagt dat al je energie of misschien is dat zelfs te veel. Kortom: door je burn-out ontstaan verliezen. Maar vaak werkt het ook andersom, en liggen er verliezen ten grondslag aan de burn-out. Bijvoorbeeld het verlies van een dierbare, een relatie of een kinderwens. Dit kunnen oude of meer recente verliezen zijn die nog onvoldoende aandacht hebben gekregen en waarvan de pijn nog niet is geheeld.

Verlies van identiteit en eigenwaarde

Alle activiteiten die je gewend was te doen geven jou ook een identiteit. Je kent jezelf als energieke collega, partner, vriend etc. Maar door de burn-out verlies je dus tijdelijk ook bepaalde rollen waar je vaak eigenwaarde aan ontleent. Je rol als werknemer, collega, sportmaatje, vriend etc. Wat blijft er over als al deze rollen wegvallen? Dit vraagt een innerlijk onderzoek. Niet alleen naar wat deze rollen jouw normaliter brengen (dus wat levert het op?) maar ook naar de vraag wie jij bent zonder deze rollen.

Verlies van jezelf

Een burn-out heeft een enorme impact op je leven. Je herkent jezelf vaak niet meer terug. Het gevoel jezelf te verliezen is misschien wel het grootste verlies wat je kunt ervaren. Het vraagt een reset waarin meer existentiële vragen aan de oppervlakte komen: wie ben ik en wat wil ik? Een diepgaand proces waarbij het fijn is om hulp te krijgen van iemand die je op een professionele en liefdevolle manier een spiegel voorhoudt. Die een stukje meewandelt op jouw ontdekkingstocht en zelf ook ervaringsdeskundige is. Neem vrijblijvend contact op. Ook bij een burn-out. En ervaar hoe coaching in de buitenlucht jou letterlijk en figuurlijk in beweging brengt.

verlies en burn-out