> Tips bij rouw - Free2Feel Rouwbegeleiding Zoetermeer > Menu

Tips bij rouw

Rouw is universeel; verlies hoort tenslotte bij het leven. Toch verloopt een rouwproces niet bij ieder mens hetzelfde. Veel factoren hebben hier invloed op zoals de nabijheid van degene waarover gerouwd wordt, de manier waarop de dierbare is overleden, de persoonlijke veerkracht en sociale context. Iedereen rouwt dus op zijn eigen manier. Toch geef ik je een paar algemene tips die helpend bij rouw kunnen zijn.

  • Tip 1: Zoek contact met je sociale omgeving. Verbinding is een wetenschappelijk bewezen factor in de verlichting van verdriet.
  • Tip 2: Beweeg mee met de pijn. Met verharden, weerstand bieden en vechten verwond je jezelf alleen maar meer. De rouw komt met golven en haalt je steeds weer onverwachts onderuit met een enorme kracht. Probeer niet tegen de golf in te zwemmen, maar laat je meedrijven.
  • Tip 3: Zorg goed voor je zelf. Rouwen kost veel energie waardoor het belangrijk is voldoende rust te nemen. Voel wat jij nodig hebt en zorg voor je eigen behoeften zodat je liefdevol bent naar jezelf.
  • Tip 4: Maak een lijst met dingen en mensen die je blij maken en zoek ze op. De frequentie van positieve gevoelens geven je dagelijkse duwtjes in de rug tijdens de rouw en zorgen voor draagkracht.
  • Tip 5: Neem de tijd. Geef jezelf de tijd en ruimte om te rouwen. En ga in overleg met je werkgever over jouw behoeften in je rouwproces.

Ik hoop dat deze tips bij rouw jou helpen in je proces. Misschien vind je het fijn om te lezen over rouw; dan kan ik je de boeken van Manu Keirse aanbevelen. Deze zijn prettig leesbaar, verhelderen het rouwproces en zullen waarschijnlijk herkenning opleveren. Mocht je behoefte hebben aan meer hulp, neem dan contact met mij op.

Verlies niet wat je hebt aan wat je al bent verloren (Lucy Hone – resilient grieving).