> Klachten na niet erkend verlies - Free2Feel Coach bij rouw en verlies > Menu

Klachten na niet erkend verlies

Mentale of fysieke klachten? De oorsprong kan liggen in niet erkend verlies. Bij rouw en verlies wordt vaak in eerste instantie gedacht aan het overlijden van een dierbare. Maar niet alleen de dood leidt tot rouw; ook andere verliezen kunnen leiden tot een rouwproces. Het niet onder ogen zien van deze verliezen kan leiden tot gezondheidsklachten.

Niet erkend verlies van gezondheid

Stel je hebt een ongeluk gehad met een blijvend effect op je gezondheid. Het verlies van je gezondheid (het zogenaamde primaire verlies) heeft een enorme impact op de rest van je leven en leidt tot diverse secundaire verliezen; misschien kan je niet meer sporten of niet meer werken, heb je geregeld pijnklachten, of kan je je toekomstplannen en ambities in de prullenbak gooien. Dit kan vervolgens effect hebben op je identiteit; je was bijvoorbeeld toch altijd die fitte man/vrouw, bruisend van energie en altijd in voor een leuke activiteit? Wie ben je eigenlijk nog na dit verlies?

Niet erkend verlies van werk

Ook het verlies van een baan kan een grote impact hebben. Want je verliest niet alleen je werk (het primaire verlies). Je verliest hiermee misschien ook je ambitie, je inkomen, je collega’s, je financiële zekerheid, je status, je vertrouwen in jezelf of je rol als kostwinner (de secundaire verliezen). Als je hier middenin zit dan ben je waarschijnlijk geneigd om vooral zo snel mogelijk de situatie op te lossen en al je aandacht te richten op het vinden van ander werk. Op zich is dit logisch, maar je gaat ook voorbij aan de impact van het verlies.

Niet erkend verlies van relatie

Een ander voorbeeld is het verlies van je relatie door scheiding. Samen met je partner verlies je je gezin, de zekerheid die je relatie gaf, de vertrouwde omgeving voor je kinderen, of het huis waar je kinderen zijn opgegroeid. Maar ook met het blijven in een ongelukkige relatie verlies je de persoon waar je vroeger bij terecht kon of je romantische beeld van liefde. Zo zijn er dus veel verliezen in een leven die niet als verlies erkend worden wat kan leiden tot niet erkende rouw.

Fysieke of mentale klachten

Voorbij gaan aan verlies en het bijbehorende rouwproces kan tot fysieke of mentale problemen leiden. Of beter gezegd: je lichaam kan signalen afgeven die je in feite vragen om stil te staan. En soms is dat pas jaren later. Je voelt bijvoorbeeld veel spanning in je lichaam, ervaart veel emoties of gevoelens van depressiviteit of zinloosheid. Je kunt dus klachten ervaren maar niet altijd scherp hebben waar de oorzaak of oorsprong van deze klachten ligt.

Focus op de oorzaak

Bij klachten is de focus vaak op het verhelpen van de symptomen, waarbij de aandacht uitgaat naar de gevolgen in plaats van de oorzaak. Je legt op dat moment misschien niet meer zo snel het verband met deze ingrijpende ervaringen uit het verleden die je leven hebben veranderd. Die ervaringen lijken een beetje verborgen in de mist. Door het licht erop te schijnen ontstaat helderheid. En kan het niet erkende verlies worden gezien.

Wil jij jouw verliezen onderzoeken? Neem contact met me op voor een vrijblijvende wandeling.

licht schijnen op niet erkend verlies