> Mijn proces tot rouwcoach - Free2Feel Begeleiding bij rouw en verlies > Menu

Mijn proces tot rouwcoach

Hoe is mijn wens om mensen te begeleiden bij rouw en verlies ontstaan? In deze blog lees je over mijn ontwikkeling van coach naar rouwcoach.

Ik had eigenlijk nooit echt een gerichte doelgroep in mijn coaching; ik stond open voor iedereen die ondersteuning zocht bij persoonlijke ontwikkeling, vastzat in gedachten en meer wilde voelen. Er kwam wel geregeld een richting op, namelijk begeleiden bij rouw en verlies, maar dit idee duwde ik eigenlijk telkens weer weg. Want het was niet leuk, te zwaar, te heftig. Ik had er een oordeel over en stond niet open om deze mogelijkheid te onderzoeken. Tot ik, tijdens een wandeling met een vriendin, voor het eerst de mogelijkheid van deze richting uitsprak. Al wandelend verkenden we het werkveld van rouw en verlies en werd het me steeds meer duidelijk dat dit klopte. En toen lag daar een babysokje op ons bospad. Voor mij een signaal, een aanmoediging om dit verder te gaan verkennen.

Mijn eigen ervaring met rouw en verlies gaat namelijk terug naar 2005, toen mijn nichtje Joney overleed, nog geen 4 maanden oud. Het proces van afscheid nemen, de begrafenis, het verdriet bij mijn broer en schoonzus, mijn eigen verdriet en vragen. Ik begreep niet goed waarom het verdriet rondom haar verlies zo lang bij me bleef. Ik voelde een bijzondere band met Joney ondanks dat ze  maar zo kort bij ons was geweest.

Pas veel later realiseerde ik me dat deze band sterker is geworden na haar overlijden. In 2018 schreef ik daar een gedichtje over toen ik in IJsland was (zie hieronder). Mijn proces leerde mij dat de verbinding met degene die overleden is niet ophoudt met het stoppen van leven hier op aarde. En dat ‘loslaten’ van een dierbare niet kan. Dat is een onmogelijke opgave. Wat wel mogelijk is, is het transformeren van de relatie met diegene. En betekenis geven aan het verlies. Waarbij iedereen zijn eigen tempo heeft.

Met het begeleiden van mensen bij rouw en verlies geef ik betekenis aan het overlijden van Joney. Ik voel dat dit mijn richting is. Ik kan mijn kwaliteiten hierin kwijt; luisteren, met zachtheid en zonder oordeel, in liefdevolle aanwezigheid. Ook mijn spirituele kant neem ik hierin mee. De energie stroomt. Rouwcoach… het klopt.

Gedicht Joney